Neem de actieradius van je elektrische fiets af dan kun je het beste je fietsaccu laten reviseren. Revisie is meestal een stuk voordeliger en geeft de mogelijkheid om een upgrade aan je fietsaccu te geven naar een hogere capaciteit. Met een grotere capaciteit fietsaccu kun je meer kilometers fietsen

Bij het reviseren van je fietsaccu plaatsen we nieuwe Lithium ion cellen in de accu. De fietsaccu is daardoor weer als nieuw en gaat weer jaren mee. Laat je een grotere capaciteit in je fietsaccu plaatsen dan kun je de oude lader gewoon blijven gebruiken. De laadtijd neemt iets toe met een grotere energie-inhoud in de fietsaccu.

Ah (Ampère-uur) en Wh (Watt-uur) zijn beide eenheden die worden gebruikt om de capaciteit van een batterij aan te geven, maar ze geven verschillende informatie weer:

  1. Ah (Ampère-uur): Ah (Ampère-uur) is een eenheid die de totale elektrische lading aangeeft die een batterij kan leveren. Het vertelt je hoeveel stroom er gedurende een uur uit de batterij kan worden gehaald voordat deze volledig leeg is. Met andere woorden, Ah geeft aan hoeveel elektrische lading de batterij kan opslaan en is een maat voor de capaciteit van de batterij.
  2. Wh (Watt-uur): Wh (Watt-uur) is een eenheid die de totale energie-inhoud van een batterij aangeeft. Het is de hoeveelheid elektrische energie die de batterij kan leveren bij een bepaalde spanning. Wh is het product van het voltage (V) van de batterij en de capaciteit in Ah (Ah x V). Het geeft een beter beeld van de werkelijke energie die de batterij kan leveren dan alleen de Ah.

Het verschil tussen beide eenheden ligt in de focus: Ah is gericht op de totale lading, terwijl Wh zich richt op de totale energie-inhoud van de batterij.

Hoe bereken je de actieradius van je elektrische fiets?

De actieradius van je elektrische fiets geeft aan hoe ver je kunt rijden op een volledig opgeladen batterij voordat deze leeg is. Om de actieradius te berekenen, moet je rekening houden met verschillende factoren, waaronder:

  1. Capaciteit van de batterij (uitgedrukt in Ah of Wh) – Hoe groter de capaciteit, hoe verder je kunt rijden.
  2. Ondersteuningsniveau – Hogere ondersteuningsniveaus verbruiken meer energie, wat de actieradius kan beïnvloeden.
  3. Gewicht van de fietser en bagage – Meer gewicht vereist meer energie om voort te bewegen.
  4. Terrein en wegomstandigheden – Heuvelachtig terrein en ruwe wegen verbruiken meer energie.

Om een schatting van de actieradius te maken, kun je de volgende formule gebruiken:

Actieradius (in km) = (Batterijcapaciteit in Wh ÷ Verbruik in Wh per km) x (efficiëntiefactor)

De efficiëntiefactor is een schatting van het rendement en kan variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Veel fabrikanten geven ook geschatte actieradiuswaarden voor hun elektrische fietsmodellen, rekening houdend met gemiddelde omstandigheden. Houd er echter rekening mee dat de werkelijke actieradius kan variëren op basis van jouw specifieke gebruik en omgevingsomstandigheden.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *